زبان برنامه نویسی پایتون

پایتون (python) در سال 1991 عرضه شد، به عنوان یک زبان برنامهنویسی رده پایین شناخته میشد. پایتون یک زبان متن باز و رایگان میباشد. این زبان برنامهنویسی توسط PSF یا بنیاد نرم افزار پایتون اداره میشود. با این حال برنامهنویس این توانایی را دارد که از برنامههای متن بسته نیز استفاده نماید. پایتون زبانی میباشد که تنها برای نوشتن یک سری کد اتوماسیون معمولی استفاده میشد، اما طی مرور زمان، برنامهنویسان درک بهتری نسبت به این زبان پیدا کردند. این درک بهتر، باعث شده که پایتون حالا به یکی از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی روز تبدیل شود که مدام در حال پیشرفت است. زبان پایتون در نسخههای مختلف 2x و 3x وجود دارد. بین این دو نسخه تفاوتهایی در عملکرد و دستورات مورد استفاده وجود دارد. در حال حاضر اکثر برنامهنویسان از نسخه 3x که قابلیتها و عملکردی بهتری دارد استفاده میکنند.
مفسر پایتون به صورت باینری میباشد و تمامی منابع آن نیز به صورت رایگان در دسترس همه میباشد. عدم انحصار و رایگان بودن منابع این زبان موجب شده است تا افراد با کمترین هزینه بتوانند برنامههای سطح بالا را توسعه دهند. مزیتهای پایتون بسیار زیاد است و وجود کتابخانههای مختلف و پر تعداد برای این زبان، بر قابلیتها و استفاده بیشتر از این زبان افزوده است. کتابخانهها در پایتون موجب شدهاند تا در کنار حفظ سادگی زبان پایتون، بتوان از دستورات و کدهای تعریف شده در کتابخانههای این زبان، تنها با دستورات ساده در داخل پروژهای دیگر استفاده کرد، این مساله موجب عملکرد بهتر و بهینهتر برنامهها در زبان پایتون میشود. این ویژگی موجب شده است تا پایتون یک زبان ماژولار باشد و افراد با نصب پکیجهای مورد نیاز خود به صورت آزاد در اختیار عموم قرار گرفته است، از قابلیتهای پکیجها در پروژههای خود بهره ببرند. در دوره آموزش پایتون تمامی این نکات گفته شده و شما با یادگیری آن می توانید از پایتون به راحتی استفاده کنید.
به طور کلی ویژگیهای زبان پایتون شامل موارد زیر که در دوره آموزش پایتون نیز به آن اشاره میشود:
- پایتون به دلیل علائم و سینتکسهای مشخص باعث شده است تا علاوه بر خوانایی بالا، به زبان انسان نیز نزدیک باشد و یک زبان سطح بالا محسوب شود.
- پایتون زبان ساده و قابل فهمی میباشد. این زبان علاوه بر دو ویژگی ذکر شده، بسیار سبک هم میباشد و به همین دلیل به راحتی میتوان برنامهها را اجرا کرد. به دلیل سادگی و سبک بودن پایتون، این زبان برای ساخت نمونههای اولیه که در زمان سریعتر و هزینه کمتر نیاز است تا انجام شوند، بسیار کاربردی و مناسب میباشد.
- پایتون دارای کتابخانههای استاندارد بسیاری میباشد که هر کی از کتابخانهها عملکرد و کاربرد خود را دارند که این مساله موجب میشود تا بدون نیاز به کدنویسی اولیه و یا طراحی از پایه، بتوان از این زبان برای همگان سازی با وب، جست و جو در متن و یا حتی ویرایش فایلها استفاده کرد.
- پایتون را به سادگی و در کمترین زمان میتوان راه اندازی کرد و این مساله در کنار حالت تعاملی آن موجب میشود تا برای نوشتن نرم افزاهای سبک و یا تست کردن قسمتهای کوتاهی از کد بسیار مناسب و کاربردی باشد. نصب و استفاده از محیط پایتون در تمامی سیستم عاملها (ویندوز، لینوکس، مک) بسیار ساده و سریع صورت میگیرد.
- زبان پایتون را میتوان با استفاده از قابلیت ماژولار بودن، توسعه داد و ماژولهای جدید به آن اضافه کرد که منجر به افزایش قابلیتهای زبان برنامه در نوشتن برنامهها و پروژهها میشود.
- از پایتون در هر سیستم عاملی میتوان استفاده کرد و به راحتی و با نصب پکیجهای آن میتوان از این زبان در سیستم عامل مورد نظر استفاده کرد. این قابلیت موجب میشود تا مهاجرت از سیستم عاملی به سیستم عامل دیگر برای برنامه نویسان پایتون به سادگی صورت گیرد.
- پایتون یک زبان رایگان و در دسترس عموم میباشد. از این زبان به راحتی و بدون هیچ محدودیت و هزینهای میتوان استفاده نمود و با استفاده از کتابخانهها و ماژولهای توسعه داده شده برای آن، میتوان برنامههای کوچک و بزرگ را با آن طراحی کرد.
زبان پایتون در کنار زبان R از جمله زبانهای پرطرفدار در دنیای تحلیل داده است. شما با استفاده از کتابخانههای مختلفی که برای این زبان در زمینه کار با دادهها وجود دارد، میتوانید حجم بزرگی از اطلاعات را پردازش و تحلیل کنید و در کنار تحلیل دادهها با استفاده از یادگیری ماشین و یا هوش مصنوعی میتوانید دادههای جدید را پیشبینی و یا بهینهسازی کنید. کتابخانهها مختلفی همچون sklearn، Scipy، Numpy، Pandas و Matplotlib از جمله کتابخانههای اساسی و پایهای در زمینه تحلیل داده میباشند. در زمینه یادگیری ماشین نیز کتابخانههای متنوعی از جمله Scikit-learn و TensorFlow وجود دارند که هر کدوم متناسب با کابرد و نیاز مورد استفاده قرار میگیرند. همچین از آموزش پایتون در زمینه پردازش تصویر نیز میتوان استفاده کرد. شما با استفاده از پایتون میتوانید برنامهای توسعه دهید که با مشاهده صورت شما تشخیص دهد که در حال حاضر شما چه حسی دارید و یا هزاران برنامه و کاربرد مختلف با استفاده از این زبان و کتابخانههای آن طراحی کنید، اما کاربرد پایتون تنها به موارد بالا ختم نمیشود. شما با استفاده از آموزش پایتون میتوانید هر نوع اطلاعاتی که مورد نیازتان است را از سایت دلخواهتان استخراج کنید که به این عمل وب اسکرپینگ میگویند. شما بدین وسیله میتوانید اطلاعات مورد نیازتان را از سراسر وب جمعآوری کنید و سپس با استفاده از تحلیل داده ویا یادگیری ماشین بر روی اطلاعات بدست آمده، از اطلاعات جمعآوری شده استفاده کنید. پایتون کاربردش تنها به تحلیل دادهها ختم نمیشود و وارد دنیای داده هم شده است. بلاکچین فناوری جدیدی میباشد که پس از معرفی بیتکوین مورد توجه قرار گرفت و امروزه شرکتهای بزرگی همچون گوگل، ماکروسافت و IBM بر روی آن تحقیق میکنند. جالب است بدانید که پایتون نیز در اینجا کاربرد دارد و شما با استفاده از پایتون میتوانید بلاکچین مورد نیاز خود را پیاده کنید. دنیای کاربردهای پایتون به همین جا ختم نمیشود و پایتون وارد دنیای طراحی سایت نیز شده است. جنگو، فریمورکی میباشد که با پایتون نوشته شده است و در سمت سرور و یا اصطلاحا بک-اند سایت، کاربرد دارد. شما با استفاده از پایتون و فریمورک جنگو میتوانید، بخش سرور و بک-اند یک سایت را به راحتی طراحی کنید. استفاده از این فریمورک به لطف سادگی و محبوبیت پایتون، روز به روز در حال افزایش میباشد. در کنار فریمورکها در حوزه وب، پایتون در زمینه میکرو فریمورکها همچون flast و سیستمهای مدیریت محتوای پیشرفته همچون django-CMS نیز استفاده میشود.
شما با پایتون میتوانید رابطهای گرافیکی و برنامههای دسکتاپ نیز طراحی کنید. کتابخانه Tkinter مخصوص این مساله برای پایتون کدنویسی شده است. علاوه بر این، شما میتوانید با استفاده از python بازی نیز طراحی کنید. با استفاده از کتابخانه pygame این قابلیت برای شما به وجود خواهد داشت که بتوانید بازی خود را طراحی کنید. پایتون در حوزه تست نرمافزارها و یا وب سایت برای بررسی عملکرد آنها نیز کاربرد دارد. با استفاده از کتابخانههای مختلف selenium، pytest، Splinter این امکان برای شما فراهم میشود تا عملکرد برنامهها و نرمافزارها و وب سایتهای مختلف را بررسی کنید و با رفع مشکلات آنها، تجربه بهتری را برای کاربر فراهم کنید.
زبان پایتون با سرعت بالایی در حال پیشرفت میباشد و کاربردهای آن در حال گسترش میباشد. پایتون در دنیای تکنولوژی که با سرعتی بالای در حال حرکت و پیشرفت میباشد، یکی از بهترین زبانهای برنامهنویسی میباشد که با این سرعت پیشرفت تکنولوژی سازگاری و همراهی دارد. فرصتهای شغلی برای این زبان برنامهنویسی روز به روز در حال افزایش میباشد و سهم بیشتری از بازار برنامهنویسی را جذب میکند. از جمله نرمافزارهای کاربردی که با این زبان پیادهسازی شدهاند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Jythonماشین مجازی جاوا
- IronPython چهار چوب .net و مایکروسافت
- PyPy تقویت کننده سرعت
- Stackless اجرای بهتر برنامه ها
- CPython
این نرمافزارها تنها بخش کوچکی از نرمافزارهای کاربردی پیادهسازی شده توسط python میباشد.
زبان پایتون به دلیل کاربردها و سادگی آن، محدود به رشته تحصیلی خاصی نمیشود. در تمام رشتههای تحصیلی مهندسی، علوم اجتماعی، روانشناسی و حتی پزشکی، میتوان از قابلیتها و کاربردهای این زبان استفاده کرد. شما میتوانید با استفاده از تحلیل داده در حوزه علوم اجتماعی، در رابطه با مسائل مختلف اجتماعی پیشبینی داشته باشید و یا با استفاده از اطلاعات پزشکی افراد، موجب درمان و یا پیشبینی دقیقتری از بیماریهای مختلف داشته باشید. تمامی این ویژگیها و کاربردها دلیل بر افزایش تقاضا برای این زبان در زمینههای مختلف شده است.
در کنار تمامی مزایای زبان پایتون، مثل هر زبان برنامهنویسی دیگری، پایتون نیز معایبی دارد. از جمله معایب این زبان موارد زیر میباشد:
- پایتون کاربردهای بسیاری دارد اما یکی از ضعفهای آن عملکرد ضعیف در حوزه اپلیکیشن و موبایل میباشد. این زبان در بین نرمافزارهای دسکتاپ و سرور و داده و حتی بازی، بسیار کاربردی و محبوب میباشد اما در زمینه اپلیکیشن و موبایل هنوز تکامل نیافته است و ضعیف عمل میکند.
- پایتون همانطور که اشاره شده، از مفسر استفاده میکند. استفاده از مفسر به جای کامپایلر در کنار مزایای آن که موجب نزدیکی به زبان انسان و درک بهتر آن میباشد، میتواند عاملی در کاهش سرعت آن نیز باشد.
- لایههای دسترسی به پایگاه داده در پایتون در حال توسعه میباشد و کماکان در مراحل ابتدایی خود قرار دارند که این مساله موجب میشود تا برای کسب و کارهایی که نیاز با تعامل بالا و سریع با دادههای ارث برنده پیچیده دارند، قابل اعمال نباشد.
این معایب اما نتوانسته است مانع از محبوبیت و گسترش استفاده از این زبان گردد. با وجود کتابخانههای مختلف و ویژگیهای این زبان، در آینده، معایب فعلی نیز رفع خواهند شد و این زبان در حوزه اپلیکیشنها و حتی حوزه بازی نیز همانند حوزههای داده و تحلیل آن و طراحی وب، کاربردی خواهد شد و به طور گسترده مورد استفاده قرار خواهد گرفت. دوره آموزش تخصصی پایتون یکی از بهترین گزینهها برای رسیدن به این اهدف میباشد. به دلیل کاربردهای مختلف و بسیار زیاد پایتون در دنیای تکنولوژی و داده، پس از یادگیری پایتون، انواع فرصتهای شغلی برای شما وجود خواهد داشت و شما به راحتی میتوانید وارد بازار کار شوید.
دیدگاهتان را بنویسید